Spreekbeurt

spreekbeurt_iconHoi Annet,
Mijn spreekbeurt gaat over jou! En nu wil ik alles over je weten.

Dat kan. Hieronder zie je wat kinderen me meestal vragen. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je me een mailtje sturen:

http://www.annetschaap.com/contact/

Wanneer en waar ben je geboren?

Iemand vroeg me eens ook of ik geboren ben, en ja, dat ben ik, want anders kon ik deze vraag niet beantwoorden. Op 27 februari 1965 in een klein dorpje in de Betuwe: Ochten, gemeente Echteld.

Welke opleiding heb je gedaan?

Na de middelbare school ging ik naar de kunstacademie in Kampen. Na vier jaar in een rustig stadje gewoond te hebben, was ik klaar voor iets groters: Den Haag! Daar deed ik de tweede fase aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, zoals die school zo mooi heet. Ik studeerde cum laude af (dat betekent dat mijn leraren vonden dat ik héél goed was) en daarna had ik nóg niet genoeg van studeren en ging ik naar de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Heb je zelf kinderen? Een man? Huisdieren?

Samen met mijn man Tom heb ik een zoontje. Hij heet Jonas en is zes jaar. Huisdieren hebben we niet en stiekem moet ik zeggen dat ik daar ook niet zo van houd…

Waar woon je?

Ik woon in Utrecht, in een oud huis met groene en paarse muren en met een bad in de achtertuin. Dat heeft Tom daar neergezet omdat er in ons huis geen plek meer voor was. Boven staat een groot bureau en daar teken ik aan. Vaak werk ik ook op mijn atelier, ergens anders in de stad.

Hoeveel verdien je?

Dacht je dat ik dat hier ging vertellen? Ik verdien een klein stukje van elk boek dat verkocht wordt. Soms is dat veel, en soms niet zo veel. Dat weet je nooit van tevoren.

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan tekenen?

Ik hou van verhalen en ik hou van kinderen. Ik hou van papier en van inkt. Ik hou van alleen zijn en van aan mijn tafeltje zitten. En als je dat bij elkaar optelt en door elkaar husselt, dan weet je waarom ik niets liever doe dan tekenen.

Wat is je lievelingsboek – van jezelf of een ander?

Van alle boeken die ik heb gemaakt, en dat zijn er wel tweehonderd, vind ik deze de mooiste: “Pippi en de dansende kerstboom”, “De Plunderpiraat” en het stripboek “Hoe overleef ik de brugklas”.

Verder “De tuinen van Dorr” van Paul Biegel en “Kees de Jongen” van Theo Thijssen. En alle boeken van Wim Hofman, want daar kan ik er niet maar eentje van uitkiezen.

Mag ik een tekening?

Helaas, al mijn tekeningen liggen in het Letterkundig Museum [link] in Den Haag, waar ze heel goed bewaard worden. Verder hangen er thuis een paar ingelijst aan de muur, een ideetje van Tom.

Heb je tekentips?

In dit Klokhuis-Flmpje over mij zie je niet alleen waar ik woon en dat ik een gigantisch grote stapel boeken heb geïllustreerd, maar geef ik ook een heleboel tekentips. Succes!

http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2011/Illustrator