terug

Meer

Meer

We varen elke dag over het meer waar Tom alle zomers van zijn jeugd heeft doorgebracht. We kijken er over uit, we zien er de zon in zakken. Het huis kwam met een motorboot. Elke dag koffie mee en Jonas in een zwemvestje. Bossen langs de oevers waar we herten zien en roofvogels. Een keer een echt enorme specht, (halve meter) zomaar dichtbij.  En overal cottages, net als deze. In het bos, op rotsen, op eilandjes. Canadezen gaan niet op vakantie, ze zijn de zomer in hun huisje aan hun meer. Elk jaar, elke vakantie Van leuke gammele houten huisjes tot villa’s met botenhuizen en bijgebouwen. Je moet wel rijk zijn voor zo’n plek aan het meer.

Tom’s familie was heel rijk,, of in ieder geval behoorlijk welvarend vroeger.  Net als al hun vrienden. Daar woonde Ian, wijst Tom, daar Paul en z’n broers en daar mrs Taggart.  Daar ben ik tegen een steen aan gewaterskied. Daar hadden we vuren en feesten en dat was de beste rots om vanaf te duiken. Overal liggen herinneringen aan een jongensparadijs, zelfs onder water want daar heeft hij veel gedoken.

De vrienden wonen er allemaal nog. Ze zijn er alleen niet, ze zijn thuis, geld aan het verdienen. Hun bedrijven bloeien, in auto’s, in huizen, in bouwmaterialen. Paul en zijn broers bezitten een heel eiland vol huizen en hebben ook ooit Tom’s familiecottage van hem gekocht toen het bedrijf failliet ging. We komen er soms langs. Prachtig huis. Niemand thuis.

Wij zijn er wel, we hebben het meer  bijna voor ons zelf alleen.  Overdag scheuren we stukjes met de boot (ik mag soms ook sturen!) En ‘s avonds zijn we op het terras met de muggen en de loons. De loons brengen hun vreemde serenade die de hele nacht duurt en de muggen steken ons. Vooral arme Jonas, die toch al zoveel valt en zich overal aan stoot.. Maar hij lijkt zich er niet zoveel van aan te trekken.

Als de zomer aanbreekt zal het hier anders zijn, voller, drukker, vol boten en zwemmers en barbecues. Maar dan zijn wij al wie weet waar. Het is fijn zo hier in mei. We hebben geluk We spelen cribbage, een kaartspel dat hij vroeger met zijn vader speelde. Aan hetzelfde tafeltje. Ik verlies telkens, maar het is ook een ingewikkeld rotspel.

Ik merk een vrolijk soort heimwee bij Tom nu we hier zijn, Zoveel gebeurd, zo lang geleden  en het leven is zo heel anders gelopen dan hij vroeger had gedacht. Maar hij zou nergens anders willen zijn zegt hij. This is the best time of my life.

En ik ben ook blij. Als hij nog een rijke meubelman was had ik hier vast niet met hem gezeten. Hoewel ik het volgende potje wel graag een keer wil winnen.

4 thoughts on “Meer

 1. Lieve vakantievierende Annet, Tom en Jonas,
  Wat heerlijk dat jullie nu tot rust komen aan het “meer van Tom”, met heel veel jeugdsentiment.
  Dit had je toch niet willen missen Annet. The best time of his Life, and I think also yours.
  En Jonas geniet gewoon mee.
  Jullie weten waarschijnlijk dat Dick en ik morgen naar Griekenland vertrekken (om 6.45 uur van huis).
  Onze spullen staan ingepakt.
  Ik wens jullie nog een fijne tijd aan het meer en voor daarna, succes met het plannen van jullie reis.
  Veel Liefs voor jullie en een extra knuffel voor Jonas,
  Tonny

 2. I would gladly be stung by a few mosqitoes to hear that loon waling all night. Yesterday my nephews picked up my cellphone and saw your name in my adressbook. ‘You know Annet Schaap? What a cool uncle we have!” Morons they are, I have been promoting your books to them for at least the last seven years. Make a movie of that lake, put it on YouTube, please! Love, Renze

 3. Jeetje Annet, wat een mooie beschrijving over het meer en Tom z’n herinneringen. Ik ben helemaal mee. Een zoen voor jullie alledrie!

 4. Lieve Annet,

  Heb gegrepen dat ik ook zo kontakt met je maken.Ben een beetje jaloers op je.Wil zelf een hoop natuur.En een lief iemand bij
  me.Jaloezie is op zijn best,een poort,tot je eigen verlangens.

  En verlangens zijn weer een poort,tot wat het er is.Dat wat je ‘krijgt’goed is voor jou.
  Hou van jou,en Jonas,en Tom.
  Geniet van wat er is.Voel,wat er is.dat zeg ik ook tegen mezelf.
  Lieverd, je bent niet alleen.Een hele achterban,leeft met je mee!
  Wie heeft de mogelijkheid,om met een lieve man,zulke avonturen,te beleven?
  .

Comments are closed.