Lampje

Lampje

Lampje kwam in mijn hoofd toen ik op reis in Amerika, op het Lake Michigan op een boot voer en in de verte een vuurtoren zag, op een schiereiland, met een klein huisje ernaast.

Op dat moment leek het alsof ik in mijn hoofd een stem hoorde die zei: ‘Annet, maak even
een foto van die vuurtoren, want daar ga je een boek over schrijven.’

En zo is het ook gebeurd. Een jaar later kwam het verhaal van Lampje en haar vader, van het Zwarte Huis en het jongetje Vis mijn hoofd in stormen. Ik heb er drie jaar over gedaan om het allemaal op te schrijven. Eerst in losse schriften en later in de computer.

Toen ik halverwege was heb ik het verhaal laten lezen aan Mirjam van uitgeverij Querido.  Zij vond het gelukkig erg mooi en heeft me geholpen het verhaal helemaal af te maken. Querido heeft het boek uitgegeven en ik heb zelf de tekeningen ervoor gemaakt.

Inhoud

Lampje gaat over het meisje Lampje. Ze heet eigenlijk Emilia maar iedereen noemt haar Lampje. Ze woont met haar vader in een grijze vuurtoren. Haar moeder is gestorven en haar vader is daar nog steeds zo verdrietig over dat hij te veel drinkt en zijn dochter al het werk laat doen. Elke avond moet Lampje het licht in de vuurtoren aansteken. Maar op een nacht vergeet ze om lucifers te kopen en juist die nacht komt er een vreselijke storm.

Alles gaat mis, en Lampje wordt weggestuurd naar het Zwarte Huis. Een huis waarvan iedereen zegt dat er een monster woont…

Recensies en Prijzen en nog meer

Ik was er helemaal niet zo zeker van dat kinderen Lampje wel een mooi boek zouden vinden. Het verhaal is zo lang, en het begint allemaal nogal droevig en naar. Maar al heel gauw kreeg ik erg veel mooie en lieve reacties van kinderen en volwassenen die Lampje erg mooi vonden.

Het boek heeft ook allemaal mooie recensies in de kranten gekregen.

En in 2018 heeft het zelfs 4 prijzen gewonnen:

Bij de Woutertje Pieterse prijs is erg mooi lesmateriaal bij het boek gemaakt.

En vorig jaar heb ik zelf het hele boek voorgelezen, en nu kun je Lampje dus ook als
luisterboek in de winkel vinden.

Het boek is gekocht door andere landen en er zullen binnenkort vertalingen  komen in het Duits, Frans, Engels en nog meer talen.

In 2019 wordt er van het verhaal van Lampje een toneelstuk gemaakt door Maas in Rotterdam.

En de VPRO is van plan om van Lampje een televisieserie uit te gaan zenden. Die wordt gemaakt door Pupkin. Wanneer die te zien zal zijn is nu nog niet bekend.

Tekeningen en extra tekeningen

Hier vind je de 6 illustraties die in het boek staan, en ook tekeningen van alle mensen die in het verhaal voorkomen. Die tekeningen staan niet in het boek zelf, omdat ik het belangrijk vond dat iedereen zijn eigen beeld van de personages kon maken. Maar omdat ik tekenaar ben, heb ik ze lekker toch allemaal op papier gezet.

 

Verder staan er niet veel illustraties in het boek. Het leek me belangrijk om het aan de lezer over te laten hoe de personages in het boek eruit zien. Maar als tekenaar heb ik ze wel allemaal een keer getekend. Die illustraties vind je hieronder.