terug

Vlov

Vlov

Op Prince Edward Island zijn we nu. Met Molly op de boot, alweer een boot. Papa, mama, Jonas en opa. Robert is gegaan, met zijn autootje weer op weg naar Colorado, naar huis. Een beetje meer onder ons, niet meer zijn blote voeten die uit de auto steken als het eerste wat ik zie als ik uit Molly naar buiten kijk, ’s ochtends. Een beetje jammer en het lucht ook een beetje op.

Mijn vader heeft het meestal fijn met ons, en vindt het ook niet altijd makkelijk om zich te voegen naar ons gezin, naar ons tempo. Hij wil liever altijd toch een beetje van tevoren weten wat we gaan doen, waar we naar toe gaan. En wij willen dat altijd eigenlijk liever niet. Omdat het niet zo werkt, omdat het toch altijd anders uitvalt. We hebben ons te voegen naar de weg, naar wat Jonas nodig heeft, en wijzelf, naar reparaties aan Molly en naar wat we tegenkomen onderweg. Dat is ook het rustigst.

Hier op het eiland komen we allemaal wat tot rust, hopen we, na een tijd van veel reizen en veel doen. Er is hier niet zoveel. Bossen en stranden en kleine dorpjes, met heel veel niks er tussenin.
Al heel erg lang geleden hadden Tom en ik bedacht dat we hier wel zouden kunnen wonen. De huizen op PEI zijn de goedkoopste van heel Canada. Je kan er wel twee kopen voor de prijs van een in Ontario. Maar ik wil geen twee huizen hier. Misschien zelfs wel geeneen. Mijn stadsmeisje van binnen protesteert hevig, al sinds we hier gisteren aankwamen. Het regende, de hele middag. Grijze slierten, nat gras, de lucht potdicht. En niks, niemand. Boeren die aardappels verbouwen. verlaten schuren, veldjes vol natte bloemen.

Zo ver rijden. Zo ver van alles af.

Maar wat is alles? vraagt mijn meer verlichte zelf. Wij zijn, hier, ik ben hier.

Vandaag is het strandweer en we blijven de hele ochtend op het liefste zandstrandje met de lekkerste koele zee. Heel weinig badgasten, maar vijf ofzo. En twee lifeguards, met niks te doen. Die klimmen dan ook wel twee keer uit hun stoel en komen naar ons toe lopen om te zeggen dat Jonas zijn broek weer aan moet trekken. Naakt mag niet hier, zelfs niet als je drie bent.
Ik ril ervan. Preutse stomme Canadezen.
Nog een argument. Niet hier, niet hier.

Ik kan daar ook maar beter mee op houden, mijn kijken wordt er vijandig van als ik denk dat ik ergens voor altijd moet blijven. We zijn hier nu, op reis. En we trekken weer verder. Niks hoeft.

Jonas heeft het fijn waar hij is. Hij speelt op het strand, hij speelt op het gras, hij speelt met zijn treinen en maakt puzzeltjes op de iPad. Mijn zoon, de vleesgeworden Niks Hoeft.

Op zijn nieuwste puzzeltje zegt een mama tegen haar baby ‘I love you.’ En voor het eerst vanochtend, na jaren tegen hem zeggen dat hij lief is en dat ik van hem hou zegt Jonas: ‘I vlov you, mama.’ Ik ben helemaal ontroerd.

De hele weg van het strand naar huis zingen we ‘All you need is vlov’. Jonas zingt mee, terwijl hij het lied nooit gehoord heeft.
Niet vooruitlopen, niet plannen, niet denken.

Vlov is all there is.

7 thoughts on “Vlov

 1. Leuk om jullie te volgen.Fijn om Jonas te zien.
  Op de foto. Op het strand en aan de zee.
  Wat een moeilijke opgave, een thuis zoeken èn een thuis vinden
  voor jullie alle drie!
  Groet en liefs van Marjan,
  ( net terug uit de Dolomieten en nu al heimwee… )

 2. Jeetje wat duurt dat lang een half jaar! Jullie zijn hier al thuis toch? Hoop van harte dat jullie niet gaan verhuizen.

  Leuke verhalen, wel wat bluesy.

  Vlov van Johan

 3. Fijn dat jullie (ook Dick?) een beetje tot rust komen.
  Ik herken het wel dat hij het liefst alles van te voren geregeld wil zien
  en kan het me ook wel een beetje voorstellen maar ik weet ook zeker dat hij het
  heerlijk vindt om bij jullie te zijn.
  Wat ontroerend dat Jonas “I vlov you” zei. Dat zijn toch gouden momenten.
  Wat hadden jullie bij de vorige blog prachtige foto’s meegestuurd.
  Heel veel wijsheid gewenst bij het zoeken naar een huis waar jullie je alledrie
  thuis voelen. Ik denk dat je het op een gegeven moment gewoon weet.
  Veel vlov voor jullie allen,
  Tonny

 4. Ik stel me even kwetsbaar op, zoals dat heet
  Mijn therapeut zegt dat huis en thuis van binnen zit
  Maar weet ook heel goed, dat situaties, meespelen.
  Ik wil je liever,in nederland , Annet. Maar het allerliefst, gelukkig.

Comments are closed.